Olavi Virta - Maailman paras laulaja

Olavi Virta, maailman paras laulaja

Heinäkuun 14. päivä vuonna 1972 Olavi Virta siirtyi ajasta ikuisuuteen ja jäi ikuisesti elämään laajan tuotantonsa kautta. Tämä esitys ei ole täydellinen kuvaus Olavi Virrasta, vaan on allekirjoittaneen oma näkemys hänestä, hänen musiikistaan ja on syntynyt aidosta kiinnostuksesta ja kiintymyksestä Olavi Virtaan. Ja vaikka tässä on osin "käännetty" hänen tuotantonsa "kylmiin numeroihin", niin on se siitä huolimatta vilpitön ja vaatimaton kunnianosoitus Olavi Virralle. Tähän on kerätty taustatietoa niistä lähteistä, joita Olavi Virrasta olen käsiini saanut, murusia löytyi sieltä täältä. Useimmat niistä herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia ja niinpä jotenkin tuntuu, että todellinen Olavi Virran tarina odottaa vielä kirjoittajaansa.

On todellinen kulttuuriteko ja suuri kunnianosoitus Olavi Virralle, että hänen laaja tuotantonsa on siirretty CD:eille. Myös meille Olavi Virran ihailijoille se on ollut suuri ja merkittävä asia. Tästä huolimatta, kuten todettu, me "asian harrastajat" vielä toivoisimme, että Olavi Virrasta olisi olemassa kattava, kirjoitettu henkilöhistoria.

Olavi Virta elää edelleen kansan keskuudessa, ei aina laulajana vaan Legendana, yhä edelleen hänestä kuulee mitä uskomattomimpia tarinoita. Menkää mihin tahansa "kansankapakkaan" ja ottakaa puheeksi Olavi Virta, kuulette melkein takuuvarmasti "tositarinan" hänestä. Lähes kaikki tarinat ovat yhdensuuntaisia. Ja näin varmaan tulee ollakin, legendojen kuuluukin elää. Mutta valitettavan usein tulee ihmisten mieleen ensimmäiseksi hänen ryyppäämisensä ja toistuva on myös muisto "laulavasta lihapullasta". Nämä jutut ovat tavallaan loukkaavia, vaikka varmasti niissä totuuden siemen onkin. Toiselle suurelle taiteilijalle, Elvis Presleylle järjestetään Suomessakin näyttelyitä ym. Kaikki kunnia Elvikselle, hän on näyttelynsä ansainnut. Elvis on maailmanlaajuinen legenda, eikä häntä juurikaan muistella halventaen, vaikka kaikki samat nimitykset sopisivat myös häneen, vieläpä paremmin kuin Virtaan. Mutta molempien kohdalla nämä ovat epäolennaisuuksia. Antaa legendan elää ja tarinoiden kiertää. Mutta kun kuulette radiossa tai jossain muualla soitettevan Olavi Virran levyjä, niin on se olennaisin osa hänen suurenmoisesta perinnöstään meille kaikille. Kaikki muu on marginaalista.

Esitykseni otsikko saattaa tuntua hieman mahtipontiselta. Se on kuitenkin vakaa henkilökohtainen mielipiteeni eikä velvoita ketään olemaan samaa mieltä.

Turussa 24.12.1996 / Helmeri Pajunen